[Engelse versie]

Hotel Maria Kapel, Hoorn
1 augustus – 13 september 2020
met aanvullend publieksprogramma

Als onderdeel van het zomerprogramma van Hotel Maria Kapel, onder de gelijknamige titel Inside Poolside, heeft kunstenaar Rik Dijkhuizen nieuw werk ontwikkeld dat reflecteert op de zwembaden van ons leven, zowel fysiek als metaforisch. Het werk, een zwembad van 4 bij 7 meter in de eeuwenoude tentoonstellingsruimte, komt voort uit langdurig onderzoek en brengt verschillende referenties samen in een narratieve installatie die ‘niet helemaal van deze wereld is, maar vreemd genoeg vertrouwd aanvoelt’.

Dijkhuizen: “Mijn installatie Inside Poolside reflecteert op het idee dat water betekenis en herinnering met zich meevoert, en positiviteit en negativiteit verspreidt door onze lichamen, voorbij tijd en ruimte. Onze lichamen en welzijn zijn meer vloeibaar en waterig en minder statisch en geïsoleerd dan we geneigd zijn te denken. Water brengt ons immers al plezier en respijt; we voelen ons gekoesterd door te douchen, we voelen ons verbonden door ons lichaam in een rivier onder te dompelen, we overwinnen ons falen door een duik te nemen – we kunnen geluk bijna proeven in een glas water. Zwembaden zijn plaatsen van ontmoeting, zoals water, met water, door water. Wat als we gemeenschappen als water bouwen – zoals zwembaden? De installatie die ik heb gemaakt is bedoeld als een gemeenschappelijke oase van (collectief) welzijn, zorgzaamheid en samenzijn, ergens tussen herinnering en fictie.”

Zijn zoals water
Inside Poolside is een volledig functionerend (ondiep) zwembad van 4 bij 7 meter in de tentoonstellingsruimte van Hotel Maria Kapel. Het werk is het resultaat van een onderzoekstraject dat een groot aantal referenties samenbrengt, zoals waterfilosofie en Masaru Emoto’s boek The Hidden Messages in Water. De schrijver beweert dat water positieve en negatieve invloeden in zijn deeltjes draagt, herinnert en verspreidt. Hoewel speculatief, nodigt de theorie uit om op een andere manier over water als materiaal te denken. Het essay Hydrofeminism: Or, On Becoming a Body of Water van Astrida Neimanis herinnert ons eraan dat water door al onze lichamen en landschappen stroomt en ons door tijd en ruimte verbindt: ‘We are all bodies of water’.

Een zwembad in een kapel
We komen samen bij zwembaden om te spelen, om ons lichaam en dat van anderen te voelen, om uit te rusten, te roddelen, te spieken, om even tot onszelf te komen of om de stress van het dagelijkse leven te ontvluchten. Zwembaden zijn plekken voor ontmoeting, zien, gezien worden, kwetsbaarheid en plezier, waar we genieten van eindeloze zomerdagen, smeltende ijsjes en het koele gechloreerde water op een zonovergoten huid. We hebben allemaal zwembadherinneringen.

De felgekleurde en uitnodigende installatie Inside Poolside nodigt het publiek uit om samen te komen, te pootjebaden, te relaxen, na te denken en plezier te hebben bij het zwembad. Op die manier ontstaat er een lokale hydrologie van collectieve belichaming, welzijn en gedeeld geluk; zwembaden als modellen voor utopische gemeenschappen waarin water een extra dimensie is die we allemaal delen en waar we samen zijn, zoals water, met water, door water.

Opening en publieksprogramma
Tijdens de opening op 31 juli (16.00-21.00 uur) komen aanwezigen samen om het water toe te zingen met een collectieve koorsessie van Kanye West’s lied Water (refrein). De installatie Inside Poolside vormt tevens het vertrekpunt voor publieksprogramma, waaronder een workshop synchroonzwemmen in het IJselmeer, een video en een reeks fotowerken. Meer informatie: www.hotelmariakapel.nl.